CS Athletics Timișoara

Junior Athletics Championship – Ediția 1

În data de 25 mai 2019, a avut loc la Timișoara Junior Athletics Championship, prima competiție de atletism organizată la standarde internaționale care e deschisă tuturor elevilor și liceenilor din jud. Timiș și împrejurimi.

O referință în euro-regiune

Au participat elevi din școli gimnaziale, licee, cluburi atletice, precum și copii cu nevoi educaționale speciale. Competiția a avut și un caracter internațional, fiind înscriși concurenți din Serbia, Ungaria și România.

Evenimentul a fost organizat de CS Athletics Timișoara, avându-l ca invitat special pe dl. Florin Florea, Președintele Federației Române de Atletism. Reuniunea și-a propus să promoveze atletismul în rândul copiilor: atât ca sport de performanță, cât și ca alternativă de recreere și mod de viață sănătos.

25 mai 2019 – stadion Știința Timișoara
(de la stânga la dreapta):
Adrian Lăzăruțiu, Oana Romocea, Florin Florea, Raymond Gulyas

Din declarația de presă a clubului la lansarea evenimentului am reținut:

Dorim ca acest eveniment să devină unul de referință în regiune, de aceea de la prima ediție am invitat participare internațională din Serbia și Ungaria.

Dorim să aducem din nou atletismul în școli și să-l promovam în rândul copiilor. Junior Athletics Championship face parte din acest demers.

Întrecerea a avut loc pe stadionul Știința, singurul din Timișoara care poate găzdui o competiție atletică la un asemenea standard, iar pentru acest eveniment organizatorii au pus la dispoziție o logistica impresionantă: dispozitive electronice de cronometrare, afișaj electronic, echipamente video și audio, spații de regrupare pentru fiecare club/școală, facilități pentru servirea mesei și peste 50 de voluntari pentru arbitraj și coordonarea participanților. Totul a fost pregătit pentru cei cca 300 participanți (50 de la cluburile din Serbia și Ungaria și peste 250 participanți din 6 județe din România) plus însoțitorii lor.

Sport pentru toți

Efortul de a ajunge la toate categoriile de copii este vizibil imediat. Printre probelele obișnuinte unui asemenea eveniment au fost inserate probele pentru copii cu cerințe speciale.

Cele 3 curse dedicate copiilor cu cerințe educaționale speciale au avut scopul  de a încuraja  sportul în această categorie de copii și mai cu seamă de a-i integra în rândul comunității. Esențial a fost că probele nu au fost separate, ci intercalate și integrate în programul competiției, la fel ca delegațiile acestor copii. Secțiunea a fost admirabil coordonată de dna. psh. Adriana Lăzăruțiu, profesor psihopedagog.

Colaborare

Acest efort organizatoric a fost posibil datorită viziunii antrenorului Raymond Gulyas și implicării părinților copiilor de la clubul CS Athletics. Este remarcabilă legătura dintre prof. Gulyas și copiii pe care-i antrenează, și mai departe, comunicarea și încrederea, aproape unică, care există între acest club și părinți.

Dl. Raymond Gulyas, președintele clubului și antrenorul copiilor, a declarat:

Junior Athletics Championship  se dorește a fi un eveniment sportiv inedit, cu organizare  la standarde înalte. Acest lucru nu s-ar fi putut realiza fără implicare voluntară a părinților de la clubul nostru care, ei înșiși, și-au dorit să ofere copiilor o competiție organizată la standarde înalte, pentru a le da ocazia să experimenteze cum este un concurs de atletism în adevăratul sens al cuvântului. Pe această cale le mulțumesc atât lor, cât și sponsorilor și partenerilor care au crezut în acest eveniment alături de noi, încă de la prima ediție. Sperăm ca Junior Athletics Championship să pună Timișoara pe harta circuitului de atletismului național și internațional.

Implicare și motivare

Pentru a înțelege bine motivația antrenorului și a părinților de a se implica cu un asemenea volum de efort, am discutat cu d-na Oana Romocea, una din inițiatorii proiectului, mamă a unei fete ce practică atletismul la acest club. Dânsa ne-a declarat:

Dorim pentru copiii noștri să aibă oportunitatea de a experimenta o competiție în adevăratul sens al cuvântului, la standarde internaționale. Ne-am mobilizat și în timpul liber am organizat Junior Athletics Championship așa cum am crezut noi că ar trebui să fie o competiție. Evenimentul acesta a fost făcut în trei luni de o mână de oameni. A fost mult de muncă și știm că nu suntem perfecți, dar a meritat.

Acest eveniment nu a fost făcut doar ca să bifăm o căsuță. Aici nu a existat „las că merge și-așa”. Vrem să ridicăm școala de atletism de la Timișoara. Vrem să promovăm atletismul în școli. Doar dacă investim acum putem să avem campioni în 5-10 ani. Dorim ca Junior Athletics Championship să devină o referință la nivel euroregional.

Tehnologie

Fără îndoială că în ziua de azi tehnologia și oamenii care o operează contribuie la spectacol. Oare cu ce am fi rămas de la această competiție fără foto-finish, media, sau computere ?

Pentru acești oameni nevăzuți, succes înseamnă că cititorul poate admira și evalua un foto-finish ca cel de mai sus (fete-junioare3): așa arată 6 sutimi de secundă între concurente.

În spatele scenei

Numărul de oameni implicați într-un asemenea eveniment este considerabil.

Dar numărul nu este totul și nici măcar tehnologia. Iată ce ne-a declarat dl. Cristian Triff, de asemenea părinte al unui copil la CS Athletics și implicat în organizarea evenimentului ca specialist IT.

Unul dintre elementele ce au asigurat reușita evenimentului este felul în care oamenii din organizare, toți voluntari, au reușit să colaboreze. Unii poate nici nu se cunoșteau prea bine. Dar faptul că sunt diferiți ca specializări, cunoștințe și aptitudini a ajutat enorm, în condițiile în care fiecare a dorit doar să-și aducă contribuția. Nu a fost nimic impus, nu au existat resentimente. Fiecare gest de ajutor, fiecare clipă oferită din timpul liber a contat. Oameni de calitate, asta găsești la acest club.

Cred că toți părinții implicați s-au bucurat că pot oferi copiilor lor participarea la un asemenea spectacol internațional, căci asta a fost prin calitatea competiției. Și mai cred că efortul lor reprezintă și un gest de mulțumire pentru felul în care prof. Gulyas se poartă cu copiii noștri. Fără dânsul nu s-ar fi întâmplat nimic.

În loc de concluzie

Surpriza plăcută a fost numărul mare de copii înscriși la competiția MINI (sub 10 ani). Asta ne arata că în Timișoara există copii și există părinți mult mai buni decât credem.

Iar cei care au avut răbdarea să urmărească seriile din partea a doua, au avut parte de o competiție de zile mari la secțiunile copii și juniori. Campioni ai Serbiei, Ungariei și României au făcut spectacol pe pista din Timișoara.

Dar să nu uitam că în încheiere au avut loc cursele Open, o idee spectaculoasă, care a avut un succes extraordinar și care promite să devină o tradiție. Un minunat exemplu de performanță pentru copii, cu sportivi din Serbia, Ungaria, Tunisia, Franța și desigur, România.

Rezultatele complete, împreună cu imagini pot fi găsite pe site-ul competiției.

Prin acest gen de evenimente, precum și prin echipa sa de copii, CS Athletics se dovedește a fi unul dintre cele mai implicate centre de atletism din Timișoara în promovarea acestui sport în rândul copiilor.

Parteneri ai evenimentului

Federația Română de Atletism,
Universitatea Politehnica Timișoara,
Universitatea de Vest din Timișoara,
Inspectoratul Școlar Județean Timiș.

Sponsori ai evenimentului

Flexik Automation, Decathlon, Avaelgo, Lasting Software, Tehnodent Poka, Banca Transilvania, Maspex România, Daikin, Dialog Data, Iriconstruct, Smartfit, L’studio, Cuadrant.


Link-uri

Prezentare eveniment – galerie foto
Desfășurarea competiției – lista de albume foto
Participanți și sponsori

Derulează în sus